2013-11-26_16_52_07_1385635103.jpg_1226x1580

pottyoslabda 2013.11.28. 08:40

6ásos kóan

"Ebéd után a Mester elégedetten hátradőlt és így szólt: El kell vonatkoztatni a fogalmaktól. Tudjátok, a sorok között mindig csend van. A tanítványok összenéztek és némán bólogattak. A Mester a távolba révedt majd kisvártatva folytatta: Jobb szeretem ha az enyémet egy nő tartja!"
‪#‎csadolatoskoan‬

pottyoslabda 2013.11.20. 21:25

Öt

"A Mester a tanítványokhoz fordult és így szólt: Mindig előre kérjétek el a pénzt, erre figyeljetek oda!"
#csadolatoskoan

pottyoslabda 2013.11.20. 21:23

4

"A lyukas harisnyát összefotoSTOPPOLom!"
 #csadolatoskoan

pottyoslabda 2013.11.20. 21:21

Három

"A Mester kilépett a cukrászda ajtaján és a várakozó tanítványokhoz szólt: Tulajdonképpen, minden pillanatban újraRÉTESültem!"
#csadolatoskoan

pottyoslabda 2013.11.20. 21:19

A második....

"Biztos nem KÉZzel fogható a probléma, hanem FOGalmi. - mondta a Mester. A tanítványok összesúgtak: A Mester megmutatta erejét de nem használta!"
#csadolatoskoan

pottyoslabda 2013.11.20. 21:18

Az első...

Így kezdődött minden....

"Azután a tanítvány a Mesterhez fordult és így szólt: Mester, menedéket szeretnék venni! A Mester szeretetteljes kedvességgel ránézett és azt kérdezte: Mi elől futsz Testvérem?"
#csadolatoskoan

A kóanok nagyon érdekes szövegek, s ahogy sok más nyugati embernek, úgy nekem is ezek a rövid történetek hívták fel a figyelmemet először a zenre és a buddhizmusra ezáltal. Egy rövidke ismertető arról, mi is az a kóan.

A kóan japán szó, ami kínából ered, ahogy maga a zen is. Szó szerinti jelentése: közügy. Eredetileg ezt a kifejezést használták a császári rendeletekre, s valami olyat fejez ki, ami mindenki számára fontos tudnivaló, s alapvetően meghatározó tartalommal bír. A zen iskolában a kóanok eredetileg egyszerű feljegyzések voltak különböző tanítók életéből, s ezért példaértékűek, mivel valami olyat mutatnak meg, ami minden zen gyakorló számára elérendő, megvalósítandó cél. A XI. század tájékán ezeket a történeteket gyakorlatként kezdték el használni a zen iskolán belül, hogy segítsék a gyakorlókat a megvilágosodáshoz.
Egy kóannak az értelmezése mindig a hallgató/olvasó szintjétől függ, és a rá adott válasza azt tükrözi. Nagyon hasonlatos az élet különböző helyzeteihez, miképp ott is mindenki csupán a saját képességei szerint tud cselekedni. Egy ilyen kóan által egy tanító könnyedén ellenőrzi a tanítványának megértési szintjét. De ha nem vagyunk olyan szerencsések, hogy egy tanító segítsen, mi magunk is megpróbálhatunk "megküzdeni" vele. 

Fontos, hogy a kóant mindig személyes üggyé tegyük, s ne úgy kezeljük, mint valami elméleti kérdést! Minél több szempontból próbáljuk megközelíteni, és képzeljük magunkat az adott helyzetbe.

süti beállítások módosítása